Egy macskamániás grafomán könyvélményei

Christelle Dabos – Rejtélyes eltűnések a holdvilágban (A tükörjáró 2.)

"Kösd fel a szárnyaidat"

2018. november 12. - szofisztikaltmacska

dsc_1758-2.jpg

Nem sok meglepetés ért az idei évben könyvfronton, de ha valami, hát a Tükörjáró című ifjúsági fantasy sorozat első része bizony meglepett. Még tavasszal írtam A tél jegyeseiről a blogon –  túlzás nélkül imádtam – , és már meg is érkezett a folytatása, ami a Rejtélyes eltűnések a holdvilágban címet kapta. A cím elég egyedi, de olvasás után már teljesen egyértelmű, ugyanis ezzel az egy mondattal össze lehetne foglalni a könyv lényegét.

Tovább

Mary Ann Shaffer & Annie Barrows – Krumplihéjpite ​Irodalmi Társaság

"Ha az ember jó könyveket olvas, a gyomra már nem veszi be a rosszakat."

dsc_1126.jpgIstenem, mennyit vártam erre a könyvre! Az első megjelenésekor nem is hallottam róla, amikor pedig a látókörömbe került, már sehol nem lehetett kapni, csak használt példányokat, sok szerencsével. Áldassék a Netflix neve, akik idén filmet készítettek a könyvből (amelyről majd lentebb értekezek hosszabban), ennek köszönhetően pedig a magyar olvasók újra kezükbe vehették a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot megújult, csodaszép borítóval. Az évek során számtalan vélemény, értékelés, ajánlás elolvasása és a filmrészletek megnézése után már nagyjából volt elképzelésem arról, hogy mire számíthatok, de ezúttal a könyv jócskán felülmúlta minden várakozásomat. Szó sincs hype-ról, túlzásokról és elfogódottságról, a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság úgy fantasztikus és hibátlan, ahogy van, és olyan mély űrt hagyott bennem a befejezés után, hogy azóta is csak próbálom betölteni valamivel, kevés sikerrel…

Tovább

Michelle Marly – Coco Chanel és a szerelem illata

"Nincs jövője annak a nőnek, aki nem visel parfümöt"

dsc_1600-2.jpgNem túlzás azt állítani, hogy Coco Chanel egy igazi legenda. Megreformálta a divatot, nagy hatással volt a nők szemléletére, ő maga pedig élete végéig független maradt. Számtalan könyv és film foglalkozott már Gabrielle Chanellel, legendás parfümje, a Chanel No 5 keletkezése azonban mindig csak mellékszál (vagy még az sem) volt a róla szóló történetekben. Michelle Marly német írónő arra vállalkozott könyvében, hogy felderíti a parfüm keletkezésének történetét, és persze Coco Chanel életének ezen szakaszát is.

Tovább

Scarlett Curtis – Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok

"férfi és nő, nő és férfi nem egyforma, egyenlő csupán"

 dsc_1543-2.jpgA feministák férfigyűlölők, a feministák frigid, b***tlan kékharisnyák, a feministák csak addig azok, amíg nem kell felvinni a hűtőt a harmadikra, a feministák ostobák, a feministák leszbikusok, a feministák szőrösek, a feministák nemhogy inkább szülnének, a feministák feminácik… Ez csak néhány sztereotíp komment az utóbbi időkből, amikkel pl. a nők helyzetével, vagy épp a MeToo mozgalommal foglalkozó cikkek alatt találkoztam. A feminizmusról kis túlzással mindenkinek megvan a véleménye, éppen ezért veszélyes terep, hiszen rengeteg tévhittel, előítélettel és ellenszenvvel kell megküzdeniük azonak, akik bátran felvállalják az ilyen irányú nézeteiket. A Menő könyvek a lány gyermekek világnapján mutatta be az Egy feminista nem jár rószaszínben és egyéb hazugságok című könyvet, amelyben számos külföldi híresség és aktivista, valamint hazai ismert személyiségek osztják meg gondolataikat a saját feminizmusukkal kapcsolatban.

Tovább

Szurovecz Kitti – A kisemmizett angyal

"A túlélési ösztön mindent felülír"

dsc_14lkj93.jpg

Szeretek tabutémákról olvasni és szeretem, amikor egy szerző mer tabutémákat feszegetni. Amikor megtudtam, hogy Szurovecz Kitti legújabb regénye a hazai prostitúció és emberkereskedelem bugyraiba fogja kalauzolni az olvasókat, azonnal tudtam, hogy ez a könyv lesz a bevezetőm a szerző munkásságába.

Tovább

Új könyvek a polcomon | 2018/3

dsc_1386.jpgSzélsebesen eltelt újabb három hónap, én pedig elkészültem a következő adag beszerzős poszttal. Azon gondolkodom, miközben ezt írom, hogy mennyire nem praktikus már ebben a formában tálalva ez a posztsorozat, hiszen pont a lényeg veszett el belőle: a tömbösítés láthatóan felesleges, hiszen nem tudtam tartani a havi max 2 könyvet vásárolós fogadalmamat, így viszont óriási mennyiségű könyv jut egy-egy ilyen posztra. Ennyit rólam, meg az elhatározásaimról. Mindenesetre idén már végigviszem így, jövőre pedig lehet, hogy visszatérek az eredeti, havi beszerzős bejegyzésekhez. Majd még megálmodom. Nem mentegetem magam, színtiszta ámokfutás volt ez a három hónap is, ráadásul az őszi megjelenések közül is van vagy egy tucat, amiért meg vagyok veszve, és nagyon megálljt kellene parancsolnom magamnak, persze már most tudom, hogy ha nem is mindegyikre, de jócskán el fogok csábulni egy-két címre.

Tovább

Daniel Cole – Hóhér (Rongybaba 2.)

"Mi van, ha van pokol?  És mi van, ha… mi van, ha…  már mindannyian ott vagyunk?"

dsc_1317.jpgAlig egy hónapja írtam a blogon a Rongybaba című thrilleről, és máris itt a folytatása, a Hóhér. Daniel Cole trilógiájának második része minden szempontból méltó utódja a kezdő kötetnek, ahhoz hasonlóan nem szenved hiányt brutalitásban, humorban és szerethető karakterekben sem.

Tovább

Erik Axl Sund – Üvegtestek

„A sötétben mind egyformák vagyunk”

dsc_1208.jpgHogy mit várhat az ember egy könyvtől, ami rögtön az elején Justin Biebernek mond köszönetet? Vagy nagyon jót, vagy nagyon rosszat. Lelövöm az elején a lényeget: ez bizony egy jó könyv! Annak ellenére, hogy nem olvastam még belőlük túl sokat, kifejezetten kedvelem a skandináv krimiket. Főleg az utánozhatatlan és hihetetlenül magával ragadó atmoszférájuk nyűgöz le és szerencsére az Üvegtestek sem kivétel: ha ez a könyv valamiben nagyon erős, akkor az a hangulatteremtés. Az Instagramon írtam még az olvasás előtt, hogy remélem, a hangulata legalább annyira nyomasztó lesz, mint a borítója. Nos, a kívánságom valóra vált és szerencsére a sztori sem mindennapi.

Tovább

Blogturné Klub szülinap & 11 kérdés a könyvekről

dsc_035kh9-2.jpgFennállásának ötödik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni - hisz ti is részesei vagytok ennek az élménynek.
Ennek örömére kezetekbe adtuk a gyeplőt, teret engedhettetek legkíváncsibb éneteknek és tabuk nélkül kérdezhettetek tőlünk. Most pedig rajtunk a sor, hogy megválaszoljuk őket.
Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk Titeket nyeremény nélkül.

Tovább

Alice Walker – Bíborszín

„Tudod, ahol férfi van, ott baj is van”

dsc_026kj2-3.jpgAzokról a könyvekről a legnehezebb írnom, amik a legjobban tetszettek. A Bíborszín különösen feladta a leckét. Hogyan tudnám átadni írásban az érzéseket, amelyek kavarogtak bennem a történet közben? Hogyan tudnám elmesélni, hogy az utolsó mondat elolvasása után csak néztem magam elé és szorítottam magamhoz ezt az aprócska könyvet és arra gondoltam, hogy most azonnal újra akarom kezdeni? Hogyan tudnám érzékeltetni, hogy mennyit adott nekem ez a történet ? Fogalmam sincs.

Tovább

Daniel Cole – Rongybaba

"Áruld hát el, ha te vagy az ördög, akkor én mi vagyok?"

dsc_0368-2.jpgAz utóbbi időszakban jobbnál jobb könyveket olvastam thriller/krimi kategóriában, hozom is majd szép sorban a beszámolót róluk. A legutóbbi ilyen olvasmányom Daniel Cole Rongybabája volt, aminek napokon belül érkezik a folytatása Hóhér címmel a könyvesboltok polcaira. Ez adta meg a végső lökést, hogy beszerezzem végre az első részt, amit már a megjelenés óta kerülgettem, de valamiért mindig hátrébb sorolódott a fontossági listámon. Ha szeretitek a thrillereket, akkor ne kövessétek el ezt a hibát mint én, mert ennek a könyvnek mindenképpen a könyvespolcon a helye!

Tovább

Gail Honeyman – Eleanor Oliphant köszöni, jól van

"...csak átsodródom az életen, fölötte, alatta, mellette"

dsc_0280.jpgAz eddigi év legmeghatározóbb olvasmánya volt számomra Eleanor Oliphant története, ami egyaránt volt humoros, groteszk és mélységesen szomorú. Hullámzó kapcsolatunk elején nem gondoltam volna, hogy ennyi mindent fog adni nekem ez a történet, hogy ennyire megérint és fejbevág ennek az elviselhetetlen nőszemélynek a sorsa.

Tovább

Robert Masello – A Medúza-amulett

Mit tud ez a kis tükör, ami miatt egyesek ölni is képesek?

dsc_2432.jpgA misztikus krimi/thriller széles körben elterjedt népszerűségét egyértelműen Dan Brownnak köszönhetjük, azonban nem érdemes csak nála megragadni, ha hasonló olvasmányokat keresünk. Robert Maselloról őszintén szólva semmit nem tudtam eddig, A medúza-amulett olvasása után azonban azt gondolom, hogy nem árt figyelni erre a fickóra és a műveire. Mondom ezt úgy, hogy körülbelül két hónapig olvastam ezt a könyvet, mert sikerült egy gigantikus olvasási válság kellős közepén belefognom, és hiába az izgalmas sztori meg a misztikum, ha az ember lánya a háta közepére sem kívánja az olvasást. Szóval pihentettem egy kis ideig, utána pedig ledaráltam az egészet másfél nap alatt.

Tovább

Tasmina Perry – A lánykérés

img_20180404_182934.jpgA lánykérés már régóta nálam van és még valamikor tavasszal sikerült sort kerítenem rá, de azóta is élénken a fejemben él a történet, olyan szívszorító és különleges volt. (Avagy, íme egy recenzió, amit rég megírtam, de elkevertem a dokumentumot a gépemen és hála a „csodás” memóriámnak, teljesen elfeledkeztem róla.)
A Ház a Naplemente-tónál volt az első regény, amit Tasmina Perrytől olvastam, és magamat is meglepve nagyon tetszett – a romantikus vonal ugyan nem az én pályám, de néha érdemes elhagyni a komfortzónát. Nem sokat kellett várnom az írónő második művére sem, ami a csodálatosan szép és magával ragadó borító mellett a sokat sejtető A lánykérés címet kapta. És bár azt hinnénk, hogy ez a könyv  bizony csöpögni fog a nyáltól…hát nem. Ez inkább egy hihetetlenül melankolikus és szomorú történet egy idős asszonyról, aki egész életében óriási lelki fájdalommal kellett, hogy éljen.

Tovább