Egy macskamániás grafomán könyvélményei

6 könyv, ami tuti a könyvespolcomra kerül

Könyvheti újdonságok

2019. május 26. - szofisztikaltmacska

ko_nyvhe_t2019aja_nlo.pngÉppenhogy csak kihevertük a könyvfesztet, kettőt pislogunk és máris itt van a kanyarban a Könyvhét! A kiadók ezúttal is jól belehúztak és jobbnál jobb újdonságokkal lepnek meg bennünket, aminek egyedül a pénztárcánk nem örül. Ezúttal egy rövidebb könyvajánlóval készültem az eddig nyilvánosságra hozott könyvhetes újdonságok tekintetében. Ezeket a könyveket tuti biztosan én magam is be fogom szerezni – előbb vagy utóbb. 

Tovább

Szép Zsolt – Kárpát Walzer

dsc_1029.jpgAzt a hétszázát! Nem találok szavakat. Alig fél órája fejeztem csak be ezt a monstrumot, és olyan intenzív még az élmény, hogy nem is tudom mit írjak. Kezdem azzal, hogy mi miatt keltette fel a Kárpár Walzer az érdeklődésemet. Nem nehéz kitalálni: a korszak, amelyben játszódik minden gondjával, hibájával együtt nagyon kedves a szívemnek, úgyhogy ha egy regény ebben a korban játszódik és még valami rejtély vagy gyilkosság is van a dologban, akkor ide nekem azt a könyvet azonnal! A fülszövege ugyan nem árul zsákbamacskát, mégis meglepődtem, mert ez bizony közel sem finomkodó, bájos, némi krimit rejtő történet, hanem egy borzasztóan összetett, a magyar hiedelemvilágot gazdagon felhasználó fantasy, amely nem nélkülözi a történelmi elemeket sem. Na jó, ez nagyon furán hangzik leírva, de higgyétek csak el, hogy zseniális! 

Tovább

Colm Tóibín – A blackwateri világítóhajó

img_20190512_164453-01.jpegColm Tóibínra a Brooklyn miatt figyeltem fel, de ez idáig még egy könyvét sem olvastam. Legújabb magyarul megjelent regénye, A blackwateri világítóhajó pont kapóra jött, hogy megismerkedjek az ír szerzővel. Utólag nézve azt gondolom, hogy talán mégsem volt a legjobb ötlet ezzel kezdeni, mert a rövidsége ellenére nehéz falatnak bizonyult számomra, és még most, írás közben sem tudok dűlőre jutni Helenékkel.

Tovább

Paulette Jiles – A kapitány küldetése

dsc_15k99-01.jpegNem szokott különösebben érdekelni, hogy egy könyvet filmvászonra fognak vinni, de most kár tagadnom, hogy elsősorban ez a tény hívta fel a figyelmemet A kapitány küldetésére. Mert ha Tom Hanks valamiből filmet fog csinálni, akkor kizárt, hogy az a valami rossz legyen. Egyébként egy előző könyv olvasása közben döbbentem rá, hogy elkeserítően szegényes a tudásom a vadnyugat világával kapcsolatban, és ezt sürgősen pótolni kellene, Jiles regénye pedig ha nem is a klasszikus értelemben, de western valamennyire. Szóval így találkoztunk mi hárman, Kidd kapitány, Johanna és én.

Tovább

Alastair Fothergill & Keith Scholey – A mi bolygónk

img_20190507_124323.jpgA Netflix, a WWF és a Silverback Films közösen vállalkozott arra, hogy elkészítse az Our Planet című természetfilm-sorozatot, amely nem csak azt hivatott bemutatni, hogy mennyire csodálatos és sokszínű a bolygónk élővilága, hanem arra helyezi a hangsúlyt, hogy mindezt hogyan tesszük tönkre, mi, emberek. Ehhez a filmsorozathoz készült ez a csodálatos, minőségi kiadvány, amely a premierrel szinte egy időben került a könyvesboltokba.

Tovább

Böszörményi Gyula – Szer'usz világ!

Ambrózy báró esetei 5.

szv-01-01.jpeg Ha létezik könyvszerelem első hallásra, akkor a Leányrablás Budapesten nekem abszolút az volt. Sosem éreztem még olyan erős késztetést egy könyv birtoklására, mint akkor, amikor elolvastam a fülszövegét. Ennek négy éve, és a sorozat (mert bizony sorozat lett) egyszer sem okozott csalódást. Többször hittük azt, hogy már nincs tovább, de az író szeret meglepetéseket okozni, így lett a három kötetesre tervezett sorozatból először négy, most pedig öt kötet – nem beszélve a két spin-off kisregényről, amelyek szintén a sorozat szerves részei.

Tovább

Chloe Benjamin – A halhatatlanok

img_20190429_150624-02.jpegA halhatatlanokat már a külföldi megjelenése idején kinéztem magamnak. Rendkívül vonzó volt a fülszövege – őszintén szólva fogalmam sem volt, hogy mire számíthatok  –, valamiért meg voltam győződve róla, hogy ez némi fantasyvel támogatott YA, vagy valami hasonló, fiatalabb korosztályt célzó könyv lesz, úgyhogy kis híján félrenyeltem a kakaómat, amikor elérkeztem az első, igencsak részletes és sikamlós jelenethez. Persze már az előző oldalaknál is sejtettem, de ott, és akkor világossá vált, hogy ez bizony nem pontosan az, amire gondoltam, de igazából cseppet sem bántam végül. Kaptam egy kissé melankolikus hangulatú, sok érdekes kérdést boncolgató mágikus realista regényt, amiben négy testvér életét követhetjük végig 1969-től egészen a kétezres évek közepéig, miután egy jövendőmondótól megtudják a haláluk dátumát.

Tovább

Kate Quinn – A vadásznő

lrm_export_36927170333426_20190426_153145087.jpegKate Quinnről sokáig azt hittem, hogy a nyálas-romantikus vonalon utazik (talán a neve tehet róla, hiszen valljuk be, vannak ezek a tipikus, romantikus ponyvaszerző nevek és az övé iskolapéldája ennek), de aztán az Alice hálózata rádöbbentett, hogy közel sem volt igazam. Kate Quinn az ismert – vagy kevésbé ismert –  történelmi tényeket, eseményeket vegyíti a fikcióval, és ha van is a történeteiben romantikus szál, közel sem azon van a fókusz.

Tovább

18 szuper könyv a könyvfesztiváli felhozatalból

ko_nyvfeszt.png

A héten kezdődik az egyik legnagyobb könyves rendezvény, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire idén is – mint minden évben – rengeteg szuper újdonsággal készülnek a könyvkiadók. Ezek közül válogattam most ki nektek a kedvenceimet, olyan könyveket, amit tuti nem lenne szívem otthagyni a standoknál (még szerencse, hogy ezúttal nem tudok részt venni az eseményen :D )
Jó szemezgetést! 

Tovább

Robert Galbraith – Halálos fehér

Cormoran Strike 4.

lrm_export_700980632659181_20190411_153729727.jpegHárom évvel ezelőtt, egy napfényes júliusi hétvégén fejeztem be a Cormoran Strike sorozat harmadik kötetét, a Gonosz pályát, és percre pontosan azóta várom a pillanatot, hogy a kezemben tarthassam a folytatást. Hát, szó se róla, jól megváratott ez a Rowling Galbraith bennünket, de jó munkához idő kell –  tartja a mondás, én pedig nagyon szerettem volna egy jó folytatást.

Tovább

Ransom Riggs: Napok térképe (I. részlet)

✨BLOGTURNÉ EXTRA ✨

ke_pernyo_foto_2019-04-14_21_51_26.png

Ezúttal egy kis beleolvasóval készültem a frissen megjelent Napok térképe című könyvből, amely a népszerű Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeinek negyedik története.
A részlet az első fejezet fele, a folytatást a Kelly és Lupi olvas blogon találjátok majd egy későbbi állomáson. Jó olvasást! :) 

Tovább

Jane Harper – A természet ereje

dsc_03k64.jpgIgazából nem is hittem, hogy kiadják magyarul ezt a könyvet, aztán mint derült égből a villámcsapás, szembesültem a magyar megjelenés hírével. Hihetetlenül szerettem az írónő előző könyvét, az Aszályt, ami szerintem zseniális és igazán emlékezetes debütálás volt - persze az is közrejátszik, hogy a legnagyobb nyári melegben olvastam -  így mindenképpen folytatni akartam a zárkózott Aaron Falk nyomozó „kalandjait”. Röpke két év után itt is van a folytatás, ami igazából nem is annyira folytatás, csak a főszereplő személye a közös a két könyvben. És akkor most meg is válaszolom a kérdést: igen, olvasható A természet ereje az Aszály ismerete nélkül, mert teljesen különálló történet. Azonban én két dolog miatt sem hagynám ki az első könyvet.

Tovább